Asgari ücret artışı iş dünyasında nasıl yankı buldu?
Milyonlarca çalışanın sonucunu beklediği asgari ücret süreci sona erdi.
Asgari Fiyat Tespit Kurulu üçüncü toplantısının ardından yeni taban fiyatı yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olarak belirledi.
Açıklanan ara zam sonrası sektör temsilcileri açıklamalarda bulundu:
TİSK/Akkol: Tüm paydaşlarımızın yararına azami çabayı gösterdik
Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, şunları söyledi:
“Bu anlaşma aynı zamanda başlı başına bir özveridir. Bunun altını çizmek isterim. Süreç boyunca tüm paydaşlarımızın menfaati için hep birlikte çalıştık. Meslektaşlarımızın beklentilerini dikkate alan istikrarlı bir sayı için çalıştık ve Hem çalışanlarımıza hem de emekçilerimize, işletmelerimize ve istihdamımıza sahip çıkarak bunu zorlayarak sahip çıkan bu sayıya teşkilatımız olarak memnuniyetle ‘evet’ diyorum.”
Birliktelik ruhuna çok önem veriyor ve bu birliktelik ruhunun ülkemize değer kattığını düşünüyoruz. Her ortamda söylüyorum, bugün de bahsedeceğim. Devlet, personel ve patron ayrımına inanmıyoruz. İşçi, patron ve devletin ayrılmaz bir bütün olduğunu biliyoruz. Çalışansız patron, patronsuz çalışan olmaz. Devlet olmasaydı hiçbir şey olmazdı. Bugün devletimizin öncülük ettiği bu süreçte kamu, işçi ve patron olarak üçlü bir mutabakatla asgari fiyatı güncelledik. Bu ortaklıktan gerçekten memnunuz. Bugün yaşadığımız işbirliği ruhunu önümüzdeki dönemlerde de sürdürmeye devam edeceğiz. Bu ruha her zaman, her zaman ihtiyacımız var.”
“Artık çalışma hayatının diğer yönlerine odaklanacağız”
Akkol, şöyle devam etti:
“Üretim, istihdam ve ihracat performansımızı ve rekabet gücümüzü sürdürmek için sağlanan asgari 500 liralık fiyat desteği için Cumhurbaşkanı ve Bakanımıza şükranlarımızı sunarız. Ülkenin rekabet gücü ve çalışma hayatının diğer konuları.İşverenler olarak zor günlerden geçiyoruz.TİSK olarak Türkiye’nin yeni yüzyılında da aynı durumda üzerimize düşeni yapmaya istekli ve hazırız.Katkıda bulunmaya büyük bir samimiyet ve samimiyetle devam edeceğiz. sebat.”
TÜRK-İŞ/Atalay: Enflasyon belli bir noktaya gelmezse ücret artışının bir anlamı yok
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay yaptığı konuşmada enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“İnşallah enflasyon belli bir noktaya gelir ve biz de alım gücümüzü koruruz. Enflasyon belli bir noktaya gelmediği takdirde fiyat artışı anlamsızdır. Umuyoruz ki piyasadaki ve piyasadaki fiyatlar önümüzdeki günlerde kontrol altına alınır.” En kısa zamanda yeni asgari fiyat rakamı ülkemize hayırlı olsun.
Bu yıl yüzde 34 gibi orta düzeyde bir artış oldu. Enflasyon durmadığı sürece artırmanın bir anlamı yok. Belirlenen sayı şu anda 486 dolara karşılık geliyor. Bu, dolara baktığınızda minimum fiyatta ulaşılan en yüksek seviyedir. Bu harika bir şey değil mi ama bugünün kurallarında yapılması gereken de bu.”
DEİK/Olpak Rakamın tarafların anlaşmasıyla ortaya çıkması sevindirici.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıkladığı asgari ücrete ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede şunları söyledi:
“Tarafların üzerinde anlaşmaya vardığı ve yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olan yeni taban fiyatın hem patrona hem çalışanlarımıza hem de ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Bir yandan yaşam koşullarına göre gelir dağılımı ve enflasyon bir yanda uluslararası ticaret ve üretimdeki patron maliyetleri ve rekabet… Dünyayı etkisi altına alan böylesine değerli bir bilginin tarafların mutabakatı ile ortaya çıkması elbette sevindirici.
Büyüme bilgisine en önem verdiğimiz iki konudan biri büyümenin kapsayıcı ve sürdürülebilir olmasıdır. Emeğin milli gelir içindeki payının asgari ücrette yüzde 34 artışla hak ettiği seviyelere ulaşmasını büyümenin kapsayıcılığının artırılması açısından pahalı buluyoruz. Öte yandan patronun üzerinde oluşacak yükün bir kısmının da devletimiz tarafından karşılanması rekabet gücümüzü engellememesi açısından değerli olacaktır.”
İTO/Avdagiç: Alım gücünün enflasyonun üzerinde tutulması sevindirici
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de yeni asgari ücretin çalışma hayatı paydaşlarına hayırlı olmasını dileyerek, “Enflasyonun üzerinde refah artışı ile çalışanın alım gücünün korunması sevindirici. ” değerlendirmesini yaptı.
Asgari ücret paketine 3 konunun daha eklenmesinin faydalı olacağına inandıklarını kaydeden Avdagiç, “Öncelikle gelir vergisi dilimleri, son 5 yılda yaşanan asgari fiyat artışı ve yaşanan kayıplar dikkate alınarak güncellenmeli; ikincisi kıdem tazminatı tavanı enflasyon kadar yükseltilmeli ve üçüncüsü SGK üst sınır çarpan oranları.” ifadeleri kullandı.
MÜSİAD/ Asmalı: Mevcut destek ve teşviklerin artırılması şart
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, enflasyonun nedeninin işçilerin alın teri ve emeği olduğunu belirtti. altında Zulme uğramadığına sevindiğini söyledi. Asmalı şöyle devam etti:
“Bu vesileyle, yeni ekonomi yönetiminin alacağı tedbirlerin de etkisiyle orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan güvenimizin tam olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. İnanıyoruz ki yeni Bakanlar Kurulu’nun reel sektöre ve piyasalara olan güveni de beklentiler kanalıyla fiyat istikrarına olumlu katkı sağlayacaktır.
Ücret artışlarının patrona getireceği ek yüklerin hafifletilmesi için mevcut taban ve teşviklerin artırılması elzemdir. Bu kapsamda 400 TL olan asgari ücret desteğinin 500 TL’ye çıkarılması patronlarımız açısından oldukça sevindirici bir gelişme oldu.
Bu şekilde; Daha önceki dönemde de söylediğimiz gibi sanayi kapsamında asgari ücretle çalışanlara ek olumlu ayrıcalıklar sağlanması, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması yönünde değerli bir adım olacak ve bölgesel asgari fiyat uygulaması fikrinin hayata geçmesini bekliyoruz. bölgesel farklılıkları yansıtmada yetersiz kalan mevcut ulusal taban fiyat uygulamasına bir alternatif olarak kesinlikle tavsiye edilmektedir. Değer verilmesi gerektiğini yineliyoruz.”
ASKON/Aydın: Zamlar karşısında zam eritilmemeli
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, taban fiyat ölçüsünü patronlar olarak bekledikleri bir oran olarak gördüklerini ve zamlar karşısında bu artışın aşındırılmaması gerektiğini belirterek, bunun zaruri olduğunu vurguladı. enflasyonla sıkı bir çaba göstermek.
Çalışanların refah düzeyini yükseltmenin temel koşulunun enflasyonla birlikte çaba olduğuna dikkati çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı:
“Asgari ücreti ne kadar artırırsak artıralım enflasyonu tek haneli rakamlara indirmediğimiz sürece halkımızın refah seviyesi yükselmeyecektir. İşverenler olarak 11 bin 402 TL’lik asgari ücret belirleme komisyonunun açıklanması gündeme geldi. Yıllık artış yüzde 107’ye ulaştı.Beklenen artış buydu diyebiliriz.Artışın anlamlılığı kesinlikle fiyat istikrarının sağlanarak öngörülebilir bir ekonomik düzenin sağlanmasına bağlıdır.