Üç çocuktan biri ‘bitmiş’ pille seyahat ediyor
Ebeveyn kontrolü uygulaması Findmykids,170 ülkedeki 3,5 milyon kullanıcının pil seviyesi verilerini değerlendirdi.
Karşılaştırıldığında Türkiye’de her üç çocuktan birinin telefonunun pil seviyesi, evden uzaktayken yüzde 20’nin altına düşüyor. Ayrıca her 100 çocuktan 6’sı ev dışındayken telefonlarını pil bitene kadar şarj etmiyor. Dünya genelinde benzer oranlara sahip olan bu iki bilgi, çocukların telefonlarının aniden kapanma riski taşıdığını ve ebeveynleriyle iletişimde önemli kesintiler yaşayabileceklerini gösteriyor.
Findmykids Ülke Müdürü Neşen Yücel, ebeveynlerin çocuklarıyla her zaman iletişim halinde olmasının önemine vurgu yaparak, daha fazla güvenlik için alınabilecek önlemlere değindi. Neşen Yücel, bağlantıda sorun yaşamamak için çocuklara telefonunun pil seviyesini sistematik olarak kontrol etmenin öğretilmesi gerektiğini söyledi: “Çocuk, telefonunun şarj durumunu takip etmeli, gerektiğinde şarj etmelidir. Gerektiğinde şarj cihazını da yanına almalıdır. Çocuğunuza her gece şarj etme alışkanlığı kazandırmak, telefonun her zaman hazır olmasını sağlar. Telefonu gece şarj etmenin gündüz kullanımı açısından önemli olduğunu unutmamak gerekiyor” dedi.
Neşen Yücel, çocuğa çeşitli durumlarda nasıl davranması gerektiğini öğretmenin gerekli olduğuna da değinerek şunları söyledi: “Findmykids gibi uygulamaları kullanarak çocuğunuzun pozisyonunu anlık olarak takip edebilirsiniz. Ancak pilin bitmesi durumunda bu uygulamaların çalışmaz hale gelebileceğini unutmayın. Her duruma hazırlıklı olmak gerekir. Çocuk, pili azaldığında nasıl davranacağını önceden bilmelidir. Örneğin çocuğunuzun telefonunun pili bitmek üzereyse ve yakın zamanda şarj edemeyecekse, ona telefonunu nasıl düşük güç moduna alacağını gösterin. “Ara sıra bu işlemi nasıl yapması gerektiğini ona hatırlatın ki unutmasın.”