Ancak sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülüyor!
Elektronik sigaralar, özellikle sigarayı bırakmak isteyen kişiler tarafından ‘daha az zararlı’ olma niyetiyle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki elektronik sigara hiç de günahsız değil! Çünkü içeriğindeki zararlı kimyasallar akciğerlerde ölümcül hasarlar oluşturup damarların yapısını bozarak kalp krizi ve felç riskine yer hazırlıyor!
Sigara günümüzde insan yaşamını tehdit eden en değerli etkenlerden biridir. Dünyada her yıl 5 milyon, ülkemizde ise 100 binden fazla insan sigaranın neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Son yıllarda birçok kişi sigarayı bırakmak yerine daha az israf ettiğini düşündüğü elektronik sigaralara yönelmiştir. Ancak sanılanın aksine elektronik sigaralar sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Başlangıçta zararsız olduğu düşünülen elektronik sigaraların, sıradan sigaralar kadar bağımlılık yaptığı ve binlerce zararlı kimyasal içerdiği ortaya çıktı. Üstelik hiç sigara içmemiş gençler ya da yetişkinler de zararlı olmadığına inanarak elektronik sigaraya başlayabilirler. Öyle ki bu ilaçları kullanan her üç kişiden biri hayatında hiç sigara içmemiş bireylerden oluşmaktadır. Acıbadem International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, çünkü hayatımızı tehdit eden sağlık sorunlarına neden olur. Elektronik sigara kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek, “Elektronik sigaralar son on yılda hayatımıza girdi. Zararlı etkilerini yeni yeni görmeye başladık. Yıllar geçtikçe, zararlarını daha fazla tespit edebileceğimizi düşünüyorum.” diyor.
Geleneksel sigaralar kadar bağımlılık yapar!
Elektronik sigaralar da konvansiyonel sigaralar gibi nikotin içerdikleri için bağımlılık yapar. Birinci ve ikinci nesil elektronik sigaralar, nikotin verme sistemleri yeterli olmadığı için düşük nikotin içermektedir. Ancak üçüncü nesil eserler, geniş hazneleri nedeniyle daha fazla nikotin içermeye başladı. Bunlara ek olarak, tek kullanımlık aromatik eserler de dahil olmak üzere dördüncü nesil eserler oldukça küçüktür, bu nedenle imalatlarında kaynak olarak nikotin tuzları kullanılır. Bu ürünlerdeki yüksek nikotin konsantrasyonu, bireylerin bağımlı hale gelmesine neden olur.
Binlerce savurgan öğe içerir!
Elektronik sigaranın konvansiyonel sigaradan daha az zararlı olduğuna dair bir kanıt olmasa da toplumda böyle bir algı var. Sigaraların içeriğinde bulunan zararlı unsurların birçoğunun elektronik sigara çalışmalarında da bulunduğu ortaya çıktı. Araştırmalar, bu zararlı kimyasalların sıradan sigaralardakiler kadar zararlı olduğunu göstermiştir. Elektronik sigaranın içindeki likit buharlaştığında içeriğindeki gliserol, propilen, glikol, aseton, kadmiyum, silikon, bakır, nikel ve kurşun gibi binlerce zararlı kimyasal akciğerlere ulaşır. Ayrıca elektronik sigaralar daha fazla buhar oluşturduğundan, pasif sigara dumanına maruz kalan bireylerde kirleticiler alt solunum yollarını daha fazla etkileyebilmektedir.
Akciğerde ölümcül hasara neden olabilir!
Elektronik sigaraların günümüzde bilinen en değerli israfı akut akciğer hasarına yol açarak hayati tehlike oluşturabilmesidir. Bazı kişilerde elektronik sigaranın akciğerlerdeki hava keseciklerini koruyan makrofajların çalışmasını bozarak verdiği hasar sonucu her iki akciğerde de yaygın, küçük ve beyaz noktalar oluşur. Bu beyaz benekler patlamış mısıra benzediği için toplumda ‘akciğerde patlamış mısır hastalığı’ olarak adlandırılan akut akciğer hasarı, nefes darlığı ve öksürüğe ve daha da önemlisi hızla ilerleyen solunum yetmezliğine neden olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu “Bu tabloda elektronik sigara kullanan hastaların bir kısmı uzun süre yoğun bakımlarda tedavi edilmek zorunda kalırken bir kısmı maalesef hayatını kaybediyor.” Bunların yanı sıra bazı ülkelerde yapılan araştırmalarda elektronik sigara kullanan ortaokul ve lise öğrencilerinde öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetlerin arttığı belirlendi.
Kalp krizi ve felç riskini artırır
Elektronik sigara da damarlara zarar verebilir. Yapılan araştırmalar elektronik sigaranın damar yapısını bozarak önemli oranda pıhtı oluşumuna yol açtığını göstermiştir. Bu tablo, inme veya kalp krizi gibi yaşamı tehdit eden önemli sorunlara zemin hazırlayabilir.
Kısırlığa neden olabilir!
Elektronik sigara kullanımı da doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırabilir. Öyle ki içerisindeki kimyasal elementler kadınlarda yumurta gelişimini olumsuz etkileyerek embriyonun rahme tutunmasını engelleyebiliyor. Çalışmalar, e-sigaraların erkeklerde testosteron seviyelerini düşürürken sperm sayısını ve kalitesini düşürdüğünü göstermiştir.
Bebekte gelişimsel bozukluklar görülebilir
Hamilelikte sigara dışında elektronik sigara da kullanılmamalıdır. Çünkü erken doğum, düşük, düşük doğum yükü ve bebekte fiziksel-zihinsel gelişim bozuklukları gibi anne adayının sigaraya bağlı tüm aksiliklerinin elektronik sigara ile de meydana gelebileceği düşünülmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı