Ticaret Bakanı Muş: “205 milyon lira değerinde tütün ve tütün mamullerine el konuldu”
Ticaret Bakanı Muş: “205 milyon lira değerinde tütün ve tütün mamullerine el konuldu”
ANKARA – Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “2022 yılında Bakanlığımız Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından 205 milyon lira değerinde tütün ve tütün mamullerine el konulmuştur.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ankara’da düzenlediği “Kaçak Ticaretle Mücadele” konulu konferansa katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, devletin çabasındaki yöntemsiz faaliyetlerin yasa dışı ticaretle önlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yasa dışı ticaretle mücadelede haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Muş, “Ülkenin ekonomik çıkarlarını ve güvenliğini korumak, dürüst esnafımızı ve vatandaşlarımızı korumak adına asla taviz vermeyeceğimiz hususlarda doğrudan temas halindeyiz” dedi. Halk sağlığı Bu nedenle yasa dışı ticaretin önlenmesi için her türlü çaba gösterilmektedir.Güçlü teknik, beşeri ve idari kapasiteye dayalı kaçakçılık faaliyetlerinin olduğunun bilinciyle gümrüklü sahalarımızda ve yurt genelinde çalışmalarımıza hız kesmeden ve titizlikle devam etmekteyiz. Bakanlık olarak son 10 yılda teknik altyapımıza, beşeri sermayemize ve idari kapasitemize 1 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık.Bu çalışmalarımız sonucunda gümrük muhafazasına yatırım yaptık. Ekiplerimizin kaçakçılığa karşı yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2022 Aralık ayının prestijiyle toplam 10,7 milyar lira bedelle kaçak mal ele geçirdik.”
“Yeni kaçakçılık sistemlerinin önüne geçilmesi için çalışmalar sürüyor”
Tütün mamulleri sektöründe yaşanan vergi kayıplarına değinen Muş, haksız rekabete değinerek, “Son dönemde tespit edilen yeni usulsüzlükler bu alanda aktif bir denetim mekanizmasını zaruri hale getirdi. Bu doğrultuda tütün özel kitini Türkiye’de hayata geçirdik. özel kit, makaron ve sigara filtreleri 24 milyon lira değerinde eser ele geçirildi Bakanlığımız Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü 2022 yılında 205 milyon liralık tütün ve tütün mamulleri ele geçirme işlemi gerçekleştirdi. Bakanlığımız doğrultusunda yeni kaçakçılık yollarının önlenmesine yönelik mevzuat çalışmaları da yürütülmektedir.Değişiklikler kapsamında idari para cezası, hapis cezası, teminat ve benzeri gereklilikler gibi yeni düzenlemeler yürürlüğe girmiştir.
“109 milyon lira pahasına kaçak alkollü içki yakalandı”
Sahte ve kaçak ürünlerle ilgili olarak halk sağlığını tehdit eden hususlara da değinen Muş, şöyle devam etti:
“Birçok vatandaşımızın ölümüne neden olan alkollü içki kaçakçılığı ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alkollü içkiler reyonunda kayıt dışı veya izinsiz üretimin önlenmesine yönelik çalışmalar, kaçak ürünlerin ve kaçak yollarla yurda getirilen kaçak içkilerin tespit edilmesi, öncelikli olarak insan sağlığını korumak ve beklenen vergi kayıplarını önlemektir.2020-2022 yılları arasında Bakanlığımız Gümrük Muhafaza Birimleri tarafından toplam 109 milyon lira değerinde kaçak alkollü içki ele geçirilmiştir. 32 milyon liraya mal oldu
Mersin’de son yıllarda ülkemizdeki en büyük tek atımlık alkollü içki ele geçirmesine imza atılarak toplam 86 bin 245 şişe alkollü içki ele geçirildi. Piyasada kayıt dışı üretim ile haksız rekabetin önlenmesi ve usulsüz faaliyetlerin önlenmesi amacıyla bir takım yasal düzenlemeler yapılmıştır. Günümüzde piyasa elektronik işlerde yapılan usulsüzlüklerde emekçinin işini aksatmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımızca elektrik-elektronik kaçakçılığı alanında yürütülen çalışma kapsamında 2020 ve 2022 yılları ortasında 738 milyon lira bedelle 5,3 milyon yakalama gerçekleştirildi.